Rugklachten kunnen ervaren worden als pijn of stijfheid, dit hangt af van het type rugklachten en hoe lang u de klacht heeft. Ongeveer 90% van de rugklachten kent geen specifieke oorzaak. Deze klachten zijn onder meer het resultaat van overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom. Rugcentrum MoveWell is gespecialiseerd zowel in het behandelen van lage rugklachten als in het trainen van een zwakke rug. Lees graag verder voor meer informatie over lage rugklachten.
Lage rugklachten behandelen in Hilversum?
Hoe ontstaan
lage rugklachten?
Wat zijn symptomen van
lage rugklachten?
Symptomen bij lage rugklachten zijn veelal pijn en beperking. De pijn is vaak voelbaar in de onderrug, maar soms ook hoger. De pijn kan door de prikkeling van de spieren en/of zenuwen uitstralen naar de benen. Rugklachten gaan soms gepaard met stijfheid, en kracht- en bewegingsbeperking. De chiropractor bij MoveWell geeft na een uitvoerige intake uitleg over uw type rugklachten. Lage rugklachten kunnen erg verschillen. Het meest voorkomende type lage rugklacht is spit. Andere vormen zijn bijvoorbeeld hernia en ischias.
Wat zijn oorzaken van lage rugklachten?
Plotselinge oorzaken zoals tillen, vallen, een ongeluk of een verkeerde beweging. Geleidelijke oorzaken zoals een aanhoudende verkeerde houding (bij zitten, staan of liggen), te weinig lichaamsbeweging, zwakke buik- en rugspieren, veel tillen, bukken en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap, ouderdom (slijtage), aangeboren afwijkingen zoals beenlengteverschil.
Wat is de anatomie van de onderrug?
De onderrug bestaat uit vijf wervels. Dit wordt ook wel de lumbale wervelkolom genoemd; het laatste beweegbare stukje van de wervelkolom. In de afbeeldingen hiernaast is dit het groene gedeelte van de wervelkolom.Aan de lumbale wervelkolom zit het staartbeen vast.
Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die fungeren als kussentjes ofwel schokabsorbers. Facetgewrichten zitten ook tussen de wervels, deze werken als scharnieren. Samen met de tussenwervelschijf zorgen de facetgewrichten voor optimale beweging van de wervelkolom.
De wervelkolom
De ruggengraat is eigenlijk het huis van de zenuwen. De zenuwen lopen via deze wervelkolom naar buiten het lichaam in. De rug en nek hebben ongeveer zeven lagen spieren, bestaande uit zeer kleine spiertjes tot aan hele grote sterke spieren. Een goed functioneren van de lage rug is alleen mogelijk als de bovenstaande structuren optimaal met elkaar samenwerken. Een lage rugklacht is daarom vaak een blessure aan onder meer de spieren, gewrichten, banden en zenuwen tezamen.
Hoe ontstaan lage rugklachten?
Het ‘vastzitten’ van één of meer rugwervels of gewrichten veroorzaakt spanning in de onderrug.
Zenuwen raken geïrriteerd en de omliggende spieren gaan pijn doen tot de uiteindelijke blessure een feit is.
Hoe ontstaan rugklachten?
De meeste rugklachten en andere gewrichtsklachten ontstaan op dezelfde manier, namelijk door overbelasting. Zit u elke dag verkeerd achter het bureau? Slaapt u in een verkeerde houding op een ongemakkelijk bed? Tilt u telkens vanuit de rug? Dan is het niet zo vreemd dat de gewrichten overbelast raken. Op een gegeven moment kan de druk op een gewricht zo hoog worden dat deze gaat irriteren.
Rugpijn: een complexe kettingreactie
Gewrichten zijn niets anders dan scharnieren. Als de scharnieren van uw deur gaan piepen, dan weet u ook dat er te veel spanning op staat. Bij aanhoudende druk op deze scharnieren/gewrichten kan de irritatie omgezet worden in een pijnsignaal. Denk hierbij aan de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het pijnsignaal resulteert in een hogere spierspanning. Ter illustratie: als je hand per ongeluk een hete verwarming raakt, dan trek je die in een reflex snel terug.
Vicieuze cirkel
Bij rugpijn gebeurt in wezen hetzelfde. Als er een hoog pijnsignaal is dan trekken de spieren als reactie samen. Het lichaam beschermt je dan om deze plek niet meer te belasten. Belast je de geïrriteerde plek wel, dan kan dit tot meer pijn leiden. De vicieuze cirkel van het ontstaan van rugklachten kan plotseling opkomen; dan ‘schiet het in je rug’ zoals bij spit. De vicieuze cirkel kan ook in jaren geleidelijk opbouwen met als gevolg toenemende pijnklachten.