Enkelklachten kunnen acuut ontstaan, zoals bijvoorbeeld een verzwikking van de enkel. Dit is goed te herkennen aan de zwelling en de scherpe pijn die ontstaan. Maar de klachten kunnen ook geleidelijk aan ontstaan, door bijvoorbeeld verkeerd schoeisel of standsafwijkingen van de voet.
Enkelklachten behandelen in Hilversum?
Wat zijn symptomen van enkelklachten?
Wat zijn oorzaken van enkelklachten?
Beschadiging van enkelbanden, kraakbeen of het gewrichtskapsel kan pijnklachten met zich meebrengen waardoor het gewricht minder wordt belast. Instabiliteit ligt vaak ten grondslag bij de ontwikkeling van enkelklachten. Veel voetballers zijn bekend met een verrekking of een verdraaiing van de enkelbanden. Daarnaast zijn er ook chronische aandoeningen van de enkel zoals reuma of blijvende enkelbandschade.
Wat is de anatomie van de enkel?
Het scheenbeen vormt samen met het kuitbeen de enkelvork. De enkelvork ligt op het sprongbeen dat gemaakt is op het dragen van de enkelvork. Om de enkel van stabiliteit te voorzien, liggen er sterke gewrichtsbanden en pezen rondom de enkel. Het kraakbeen op elk botdeel zorgt voor een glad oppervlak waardoor de beweging soepel in het gewricht kan plaatsvinden.
Wat zijn typische enkelklachten?
Verzwikking of verstuiking
Veel sporters zijn bekend met een verzwikking of verstuiking van de enkel. Vooral bij balsporters en sporten waarbij sprongen worden gemaakt, is de kans groter om een enkelblessure op te lopen. Het verschil tussen een verzwikking en een verstuiking van de enkel: bij een verzwikking zijn de enkelbanden verrekt en is er minimale schade opgelopen. Bij een verzwikking zijn de enkelbanden verrekt of gescheurd en houden de klachten langer aan dan enkele dagen. De meest voorkomende verzwikking/verstuiking is een situatie waarbij de voet naar binnen klapt. De buitenste enkelbanden raken hierbij het meest beschadigd.
Instabiliteit
Enkelinstabiliteit kan het gevolg zijn van blessures aan de enkelbanden die vaak voorkomen en niet goed herstellen. De instabiliteit zorgt ervoor dat er compensatie gaat optreden omdat de enkel niet meer alle krachten kan dragen. Hierdoor kan er overbelasting ontstaan bij spieren die deze rol willen overnemen en daardoor harder moeten werken. Daarnaast kan een enkel harder slijten omdat de enkel anders wordt belast.
Artrose
Ook in de enkel kan artrose voorkomen. Door enkelinstabiliteit wordt de druk op de enkels niet meer goed verdeeld. De slijtage kan hierdoor eerder toenemen. Bij slijtage van een gewricht is het kraakbeenlaagje versleten waardoor de beweging in een gewricht minder soepel verloopt. Hierdoor kunt u stijfheidsklachten ervaren.